Urban Art Painter: nieuwe boek van Niels Shoe Meulman

23-10-2012 | door adlibs

0

Nieuw boek van Shoe: Painter

Grondlegger van de Nederlandse graffiti Niels Meulman, beter bekend als Shoe, brengt na Calligraffiti (2010) nu zijn tweede boek uit: Niels Shoe Meulman: Painter. Hiermee slaat hij opnieuw een brug tussen urban art van nu, en moderne kunst van vroeger.

Meulman introduceerde calligraffiti in 2007 als kunstvorm waarin hij graffiti en kalligrafie, hiphop en Japanse schoonschrijfkunst bij elkaar brengt. Het boek laat zien hoe hij deze uitersten in zijn kunstwerken verenigt, hoe schrijven en schilderen een eenheid kunnen vormen en hoe moderne kunst en de kunst van de straat samenkomen. Met prachtige teksten en beelden, vanaf deze week verkrijgbaar bij de American Book Center in Amsterdam. De adviesverkoopprijs is €22,00.

Shoe’s werk

“Ik lees niet, ik kijk naar de schoonheid van de letters die woorden vormen”, zegt Niels ‘Shoe’ Meulman, die altijd gefascineerd is geweest door het vakmanschap achter letters en typografie. Die fascinatie mondde via zijn graffiti, grafische ontwerpen en art direction uiteindelijk uit in calligraffiti. Terugblikkend creëerde Meulman zijn allereerste calligraffitiwerk in 1982, waarna hij zijn stijl decennia lang heeft geperfectioneerd en ontwikkeld. Meulman wilde meer. Meulman wilde groter.

Inspiratie kwam behalve uit de graffiti, waarin het gaat om dingen groot maken en opblazen, ook uit Japan en China. “In China zie je mensen lichamelijke oefeningen doen door met een kwast op straat te kalligraferen. Dat bracht me op het idee om behalve mijn hand, pols en arm ook mijn hele lichaam te benutten, en dus om steeds grotere kwasten te gebruiken.” En wat is de grootste kwast die je kunt vinden? Een bezem. Meulman is zijn hele lichaam gaan gebruiken om abstracte kunst te maken. Dat hij hier inmiddels internationaal bekend mee is, blijkt uit diverse quotes van kunstkenners over de hele wereld over zijn werk en zijn nieuwe boek.

“Shoe’s art harnesses the poetic tension between control and chaos in the most beautiful way.” – Shephard Fairey (artist)

“Niels Shoe Meulman is solid and fragile at the same time, which gives his work an innate character that is mature and assertive, as well as tender and refined…Here is a book with writings on the wall that describe another option, a new way out.” – Lidewij Edelkoort (curator / trend forecaster)

“When we were asked to pose as boxers in the ring for the Louis Vuitton videos, he uttered the words ‘strike a poser’. Shoe is a painter of words.” – Yasiin Bey (musician / actor, also known as Mos Def)

“The art world is a bloody mess and it takes a man with a broom like Shoe to clean it up.” – Carlo McCormick (art critic)

Abstract expressionisme

Zijn nieuwe boek Niels Shoe Meulman: Painter is een lawine van geschilderde visuele gedichten en poëtische beelden, waarbij hij street art combineert met abstract expressionisme. Kunst van de straat en moderne kunst komen nog te weinig samen volgens Meulman en met dit boek wil hij deze afstand verkleinen. Meulman brengt zijn symbolen en woorden in alle mogelijke groottes. Het is een beeldend en tekstueel verhaal over een kunstenaar die altijd verworpen heeft een kunstenaar genoemd te worden, maar die door zijn talent en stijl niet aan deze titel kon ontsnappen.

Over Niels Meulman

Artdirector, grafisch ontwerper en kunstenaar Niels Meulman (1967) is afkomstig uit de graffitiscene, waar hij bekend is onder de naam Shoe. Na zijn ontmoeting met de bekende grafisch ontwerper Anthon Beeke maakte hij zijn eerste professionele stappen. Meulman werkte drie jaar bij reclamebureau FHV/BBDO en won samen met Michael Schaeffer als Caulfield & Tensing verschillende reclameprijzen. Daarnaast is Shoe onder andere bekend van de documentaire Kroonjuwelen en het ontwerpen van het Talpa-logo. Hij runt ook een galerie en ontwerpt zijden sjaals, beide onder de naam Unruly.

Werk van Meulman maakt onder andere deel uit van de vaste collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het MOMA in San Francisco. Voor een overzicht van zijn werk: www.nielsshoemeulman.com.Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑